×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 558

Slideshow

dendroparc

Denumirea Parcului Dendologic ANASTASIE FATU se vrea a fi o recompensare post-mortem pentru marele om de stiinta si filantrop, academicianul dr. ANASTASIE FATU, nascut la 2 ianuarie 1816, in satul Musata, comuna Berezeni, judetul Vaslui, fiul lui Vasile Fatu (preot in acel sat) si al sotiei sale Ana.

Absolvent stralucit la Gimnaziului Vasilian din Iasi, bursier al statului la Viena (1834) pentru Facultatea de Drept, continuator la Facultatea de Medicina din Viena (1839), apoi la Facultatea de Medicina din Sorbona (1843), ANASTASIE FATU se intoarce in Moldova in 1847 cu doua titluri de doctor in medicina si se dedica activitatii medico-sanitare si didactice.

ANASTASIE FATU a functionat ca medic de cvartal, ca medic al Regimentului 2 Militie ( atunci publica : “Proiect de organizare a politiei sanitare in Romania), ca professor si administrator al Institutului Gregorian (atunci publica “Manual pentru invatatura moaselor”). Intre timp, in “Gazeta de Moldavia” si in alte periodice publica articole de interes medical, iar in anul 1850 a mai publicat “Invatatura dietetic relative la scrofule”, “Kenografia despre friguri”, “Descrierea si intrebuintarea apei simple si a apelor minerale din Moldova”.

In anul 1857, el publica mai multe articole privind o mai buna organizare a Institutul Gregorian si a igienei publice.

Intre anii 1863 – 1885, dr. ANASTASIE FATU este medic la Spitalul “Sf. Spiridon “, epitrop la Casei Sf. Spiridon si profesor de medicina populara la Seminarul “Veniamin Costachi” de la Socola.

La 1 noiembrie 1876 eldoneaza 17.000 de franci pentru Casa Sf. Spiridon, mai ales pentru tratarea copiilor bolnavi sub varsta de 10 ani.

In anul 1871, ANASTASIE FATU a publicat un “Manual de medicina practica popular” (1.021 pagini).

Last modified on Saturday, 20 June 2015 19:41
More in this category: « Padurea plamanul planetei

Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Despre noi

Parcul Dendrologic " Anastasie Fatu" Berezeni-Vaslui a fost conceput luandu-se in consideratie urmatoarele elemente generale: Plantatia (10.72 ha suprafata parcursa) va fi amplasata tangential la un drum intens circulat respectiv la DN24A Husi-Berezeni-Murgeni-Epureni-Zorleni-Barlad). Citeste mai mult

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…