Despre noi

Parcul Dendrologic " Anastasie Fatu" Berezeni-Vaslui a fost conceput luandu-se in consideratie urmatoarele elemente generale: Plantatia (10.72 ha suprafata parcursa) va fi amplasata tangential la un drum intens circulat respectiv la DN24A Husi-Berezeni-Murgeni-Epureni-Zorleni-Barlad).

Terenul destinat plantatiei(proprieteate de stat), aflat in administrarea primariei comunei Berezeni, liber de constructii, nivelat, cu accesibilitate la curent electric) este reprezentativ pentru conditiile pentru pedo-climatice ale judetului Vaslui si deci este propice pentru majoritatea speciilor lemnoase indigene locale.

Terenul avut in vedere, desi prezinta in directia transversala, intre limitele sale, numai 5 m diferenta de nivel, cuprinde totusi, 3 tipuri de statiuni, directionate longitudinal si anume: lunca, versant si cornisa trasee invecinate.

Pentru plantatia lemnoasa, bonitatea(nivelul de fertilitate) pentru cele 3 tipuri de statiuni este corespunzatoare(cernoziom, cernoziom cambic) si permite introducerea unui numar mare de specii lemnoase indigene si exotice. In anumite situatii, local, vor trebui amenajate si unele medii ecologice, corespunzatoare, cerintelor,ecologice ale speciilor respective.

Forma geometrica a viitorului parc dendrologic, respectiv aceea de trapez foarte alungit(1/6,4) si pozitia nord-nord-estica a acestuia fata de localitatea Berezeni, ii confera obiectivului originalitate si un farmec deosebit. Viitoare plantatie, va avea si atributele unei perdele de protectie a localitatii.

Pana la executarea unui foraj pentru apa, in punctul cel mai inakt ak terenului, se estimeaza ca panza de paa freatica se afla probabil la o adancime de aproximativ 10 metri si este accesibila irigatiei.

Sub aspect climatic, o comparatie intre podisul Babadag (regiune forestierea de silvostepa mult mai sudica) si Comuna Berezeni releva urmatoarele: La aceeasi cantitate medie anuala de precipitatii, inregistrata in ambele localitati, respectiv 527 mm pe an, repartitia sezoniera este mult mai favorabila plantelor la Berezeni(379mm in semestrul cald), comparativ cu localitatea Babag(217mm in aceeasi periaoada a anului) fapt ce reprezinta o majora importanta de asigurare pentru reusita amenajarii Parcului Dendrologic "Anastasie Fatu"

Temperatura medie anula la Berezeni este de 10,3 grade Celsius, iar asocierea acestuia cu cantitatea medie anuala, de precipitatii, de 527 mm si alti factori meteorologici au drept rezultanta un climat temperat continental, iarna friguros si vara secetos. Intervalul anual fara inghet este 180-200 de zile. Umezeala relativa medie anuala a aerului este de 74%, dar aceasta scade in luna iulie-56-64%(aer uscat). Prima zi de inghet apare in jurul datei de 16 octombrie iar ultimul inghet in jurul datei de 17 aprilie. Deficitul anual de precipitatii este de 200 mm iar cel din iunie iulie de 75-100mm, fapt penjtru care este necesare irigatia in Pepiniera, in Rozarium si pentru plamntatiile recente din parc. Asadar, umiditatea este un factor limitativ pentru vegetatie .

Vanturile cele mai frecvente sunt: NV-25%; N-17%; SE-15%; SV-13%; NE-7% etc. frecventa calmului este de 20%.

Scurgerea lichida a apei este foarte reduse (31 mm/an); bilantul hidric este deficitar; alimentarea pluvio-nivala si pluviala este moderata.

Peisajul general este cel de lunca larga.

Vegetatia este tipica, de silvostepa.

Urme de asezari umane vechi au fost gasite la Berezeni inca din neoliticul superior (cultura “Cucuteni”), apoi un deposit de seceri si topoare de bronz din apoca aramei si abronzului, iar din epoza fierului s-au descoperit dovezi ale olaritului (cultura carpica de tip Poienesti); in apropiere, la Vetrisoaia, s-au gasit urme datand din secolele II-IV e.n. (asezari ale dacilor liberi) si apoi urme ale trecerii slavilor in secolelel VI-VII. Toponimul “Bereseni”, de origine slava (“berëoza”=mesteacan) ar putea proven tocmai din aceasta perioada.

La intocmirea proiectului ethnic pentru amenajarea Parcului dendrologic ANASTASIE FATU Berezeni-vaslui vor trebui luate in consideratie urmatoarele elemente locale:

Imprejmuirea (2250m). Se preconizeaza solutia cea mai economica, respective o imprejmuire din sarma ghimpata galvanizata, pe 7 randuri orizontale si doua diagonale, pe bulumaci de stejar ori salcam (parliti la extremitatea impamantata, pentru a prelungi durabilitatea acestora spre 25-30 de ani). Aceasta imprejmuire va fi dublata la distant de 1 m, in interior, cu un gard viu de gladita (Gleditsia triacanthos), pe doua randuri, asigurandu-se o impenetrabilitate certa pentru om si animale mari. Daca imprejmuirea ar fi confectionata din plasa de sarma zincata, costul acesteia s-ar tripla.

La fatada, respectiv pe latura corespunzatoare drumului nationa D.N. 24-A, imprejmuirea va fi confectionata din plasa impletita zincata, pe bulumaci de stejar ori salcam, din motive ornamentale, mai ales ca lungimea laturii respective este de numai 150 m. Tot aici, in locul gardului viu de ladita se preconizeaza o perdea arborescenta ornamentala, alcatuita din grupuri alternative de tuia piramidala (Thuja accidentalis- Fastigiata), rasinos verde peste iarna si de mesteacan (Betula pendula), foios cu scoarta alba. Numele localitatii Berezeni, de origine slava, ar putea proveni de la rusescul „berëza”= mesteacan.

Intrarea in parc, prin coltul nord-estic se va face printr-o poarta metalica dubla (acces auto) si alta ingusta de 1 m (acces pietonal), toate fiind ornamentate cu siluete schematizate de sasinoase ori alt motiv vegetal adecvat. Accesul in Pepiniera se va face prin doua porti duble, simple (auto) si doua porti pietonale.

Despre noi

Parcul Dendrologic " Anastasie Fatu" Berezeni-Vaslui a fost conceput luandu-se in consideratie urmatoarele elemente generale: Plantatia (10.72 ha suprafata parcursa) va fi amplasata tangential la un drum intens circulat respectiv la DN24A Husi-Berezeni-Murgeni-Epureni-Zorleni-Barlad). Citeste mai mult

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…