De ce Anastasie Fătu

Denumirea Parcului Dendologic ANASTASIE FATU se vrea a fi o recompensare post-mortem pentru marele om de stiinta si filantrop, academicianul dr. ANASTASIE FATU, nascut la 2 ianuarie 1816, in satul Musata, comuna Berezeni, judetul Vaslui, fiul lui Vasile Fatu (preot in acel sat) si al sotiei sale Ana.

Absolvent stralucit la Gimnaziului Vasilian din Iasi, bursier al statului la Viena (1834) pentru Facultatea de Drept, continuator la Facultatea de Medicina din Viena (1839), apoi la Facultatea de Medicina din Sorbona (1843), ANASTASIE FATU se intoarce in Moldova in 1847 cu doua titluri de doctor in medicina si se dedica activitatii medico-sanitare si didactice.

ANASTASIE FATU a functionat ca medic de cvartal, ca medic al Regimentului 2 Militie ( atunci publica : “Proiect de organizare a politiei sanitare in Romania), ca professor si administrator al Institutului Gregorian (atunci publica “Manual pentru invatatura moaselor”). Intre timp, in “Gazeta de Moldavia” si in alte periodice publica articole de interes medical, iar in anul 1850 a mai publicat “Invatatura dietetic relative la scrofule”, “Kenografia despre friguri”, “Descrierea si intrebuintarea apei simple si a apelor minerale din Moldova”.

In anul 1857, el publica mai multe articole privind o mai buna organizare a Institutul Gregorian si a igienei publice.

Intre anii 1863 – 1885, dr. ANASTASIE FATU este medic la Spitalul “Sf. Spiridon “, epitrop la Casei Sf. Spiridon si profesor de medicina populara la Seminarul “Veniamin Costachi” de la Socola.

La 1 noiembrie 1876 eldoneaza 17.000 de franci pentru Casa Sf. Spiridon, mai ales pentru tratarea copiilor bolnavi sub varsta de 10 ani.

In anul 1871, ANASTASIE FATU a publicat un “Manual de medicina practica popular” (1.021 pagini).

ANASTASIE FATU a fost un valoros si pasionat medic, dar si un mare naturalist, un mare filantrop, un mare dascal si om de stiinta.

In anul 1856, prin propriile sale mijloace (donatie: 50.000 lei), ANASTASIE FATU a infiintat la Iasi prima gradina botanica din Principatele Romane. In anul 1871, ANASTASIE FATU a publicat lista celor 2.500 de specii de plante cultivate in gradina botanica de la Rapa Galbena. La expozitia regional din 1865, gradina botanica a participat cu 307 exponate si a obtinut medalia de argint.

Dr. ANASTASIE FATU a fost unul din cei mai mari filantropi ai neamului romanesc: 50.000 lei (in anul 1856) pentru gradina botanica; 17.000 franci (in anul 1876) pentru Casa Sf. Spiridon; 11.750 franci (in anul 1855) pentru o fundatie ce trimitea studentii valorosi la studii in strainatate; 10.000 lei (in anul 1872) la Academia Romana pentru harta geologica si pentru studii de stiinte naturale.

In anul 1876, prin concurs, dr. ANASTASIE FATU a ocupat postul de professor de botanica la Universitatea ieseana si in 1880 a publicat manualul “Elemente de Botanica”.

Activitatea stiintifica a dr. ANASTASIE FATU cuprinde peste 3.000 de pagini publicate, el fiind unul din cei mai mari creatori si animatori si cercetarii stiintifice din acea vreme.

Dr. ANASTASIE FATU a fost membru si apoi presedinte la Societatii Medicilor si Naturalistilor din Iasi, membru correspondent al Societatii Medico-chirurgicale din Bucuresti, membru al   Societatii Silziene pentru dezvoltarea stiintelor, membru onorific al Societatii de Stiinte Naturale a Ducatului Nassau, membru al Academiei Romane, etc.

Dr. ANASTASIE FATU, in anul 1857 a fost ales deputat in Divanul Ad-hoc si a militat pentru unirea Principatelor Romane. In anii 1866 si 1868 e; a fost ales deputat si apoi Presedinte al Camerei deputatilor, iar in anul 1869 a fost ales Senator al Colegiului de Iasi.

Dr. ANASTASIE FATU a incetat din viata la 3 martie 1886 si a fost inmormantat la Cimitirul Eternitatea din Iasi, in apropierea Capelei.

Ca o datorie sacra fata de ilustrul inaintas, Universitatea “Al. I. Cuza” din Iasi i-a asezat chipul in galeria marilor profesori, iar in Gradina Botanica ieseana i-a ridicat un bust din bronz si i-a adopta numele.

Este justificata cu prisosinta infiintarea unui parc dendrologic in locul natal al acad.dr.ANASTASIE FATU, respective in comeuna Berezeni, judetul Vaslui, cu acces direct din drumul national DN-24 A, comuna de care apartine si satul Musata, dar care este mai greu accesibil si mult mai putin circulat.

Despre noi

Parcul Dendrologic " Anastasie Fatu" Berezeni-Vaslui a fost conceput luandu-se in consideratie urmatoarele elemente generale: Plantatia (10.72 ha suprafata parcursa) va fi amplasata tangential la un drum intens circulat respectiv la DN24A Husi-Berezeni-Murgeni-Epureni-Zorleni-Barlad). Citeste mai mult

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…